Energielabel voor woningen

Een energielabel laat de energieprestatie van de woning zien en maakt duidelijk welke energie besparende maatregelen nog mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A++++ tot en met G, van weinig naar veel besparingsmogelijkheden.

Woningeigenaren zijn verplicht om bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel te registreren. (Uitzonderingen zijn monumenten, (studenten)kamers of caravans en woonwagens kleiner dan 50 M2) Het energielabel voor woningen is een instrument dat bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen uit het Energieakkoord.

Energielabel voor woningen is 10 jaar geldig. Indien een geldig energielabel ontbreekt bij een transactiemoment dan riskeert de woningeigenaar een boete.

Door de overheid zijn op basis van openbare gegevens enkele jaren geleden voorlopige energielabels vastgesteld voor woningen. Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om het voorlopige energielabel definitief te maken. Vanaf dat moment zal er een gecertificeerde energie prestatie adviseur de woning op locatie op moeten nemen.

De adviseur neemt op locatie kenmerken zoals afmetingen, verwarming, ventilatie systeem en de isolatie kenmerken van de muren, ramen en deuren van de woning op. Deze informatie wordt in een software programma ingevoerd. Het programma rekent vervolgens het energie label uit.

Dit energie label wordt geregistreerd en de opdrachtgever ontvangt het energielabel.

Duurzaam investeren in uw woning

Zodra u in uw woning een behoorlijke investering gaat doen, bijvoorbeeld een nieuwe keuken, uitbouw of badkamer zal u ook antwoord willen hebben op de vraag welke voorbereidingen u alvast kunt treffen voor het verduurzamen van uw woning. Bij montage van een nieuwe keuken kun je tenslotte direct overstappen op elektrisch koken.

Het lijkt soms dat woningen in een korte tijd getransformeerd moeten worden naar een energie neutrale woning, terwijl hier nog zeker tientallen jaren de tijd voor is. Smart Labeling geeft antwoord op de vragen welke investeringen, in combinatie met eventuele subsidieregelingen, rendabel zijn om alvast uit te laten voeren. De kosten kunnen worden gespreid en de huiseigenaar kan kiezen voor de meest rendabele investering.

Stapsgewijs worden de aanpassingen van Smart Labeling benoemd met daarbij de richtprijzen en de terugverdientijd. De dienstverlening van Smart Labeling begint bij een rapportage waarin de huidige stand van zaken wordt weergegeven tot aan de realisatie van alle aanpassingen. Een huiseigenaar kan volgens het cafetariaprincipe kiezen voor welke dienstverlening op dat moment het beste bij hem past.

Een beter energielabel betekent:
Hogere waarde van het huis
Lagere energierekening
Hogere huuropbrengst